Home Register Abstracts Program FAQ

Schedule

18th Immunology of Diabetes (IDS) Congress Program

Monday, November 1, 2021 – Thursday, November 4, 2021

Virtual Program (v. October 28, 2021)

All times shown are in Coordinated Universal Time (UTC/GMT).
Daylight savings will occur for some countries surrounding the dates of the conference. To determine your local time, please utilize a world clock converter and adjust the date to account for daylight savings time (example)

Monday, November 1, 2021

19:00 – 19:05 GMT

Welcome : Ziegler/Atkinson/Powers – Ground rules and Outline of meeting
Host for the day – Al Powers

19:05 – 19:35 GMT

Plenary Lecture: Current state of T1D Rx and outcomes – closed loop/pumps/sensors - David Maahs
Moderator: Aaron Michels

19:35 – 20:55 GMT

Symposium A: Next generation of T1D staging
Moderators: Jessica Dunne, Kate Speak

  • Beyond the stages: Progression in T1DI and Fr1da – Peter Achenbach
  • Multiple pathways to T1D in the DIPP study - Riitta Veijola
  • Risk progression in TrialNet – Emily Sims
  • Discussion (20 minutes)

20:55 – 21:10 GMT

Break (15 minutes)

21:10 – 22:30 GMT

Symposium B: Islet – Immune Interactions
Moderators: Eddie James, Dirk Homann

  • T1D insights from Human Pancreas Analysis Program - Klaus Kaestner
  • Plasticity in human pancreas and islets and immune system in early life - Diane Saunders
  • Lymphocytes from islets and pancreatic lymph nodes - Mike Betts
  • Discussion (20 minutes)

22:30 GMT

Adjourn

Tuesday, November 2, 2021

19:00 – 19:30 GMT

Plenary Lecture: Beta cells from stem cells - Doug Melton
Moderator: Mark Atkinson
Host for the day – Sarah Richardson

19:30 – 20:45 GMT

Symposium C: Potential pathogenic mechanisms in T1D
Moderators: Mike Brehm, Teresa Rodriguez-Calvo

  • Regulatory T cell signatures – Carolin Daniel
  • “Sterile Inflammation” - Yuval Dor
  • Beta cell stress responses and senescence in T1D – Peter Thompson
  • Lessons from animal models - Helen Thomas
  • Discussion (15 minutes)

20:45 – 20:55 GMT

Break (10 minutes)

20:55 – 21:20 GMT

  • Selected abstracts for oral presentation (25 minutes) 5 abstracts (5-minute presentation)
  • Moderator: Joseph Larkin

21:25 – 22:55 GMT

  • Poster Session A (90 minutes; 50 posters) (90 minutes)

22:55 GMT

Adjourn


Wednesday, November 3, 2021

19:00 – 19:30 GMT

Plenary Lecture: The clock to type 1 diabetes: start and speed, Anette Ziegler (George S. Eisenbarth Lecture)
Moderator: Marian Rewers
Host for the day – Joseph Larkin

19:30 – 20:30 GMT

Symposium D: Lessons from other diseases
Moderators: Peggy Kendall, Francisco Dotta

  • CD8 T cell programming in cancer and beta cells - Benjamin Youngblood
  • Endotypes in Allergic Diseases/Asthma - Ioana Octavia Agache
  • CAR-Treg therapy in transplantation, lessons for T1D - Megan Levings
  • Discussion (15 minutes)

20:30 – 21:30

Special Symposium: T1D interventions – industry perspectives (60 minutes; 8 minutes/speaker)
Moderators: Mark Atkinson

  • Vertex
  • Diamyd
  • Jannsen
  • Provention
  • Imcyse
  • Discussion (20 minutes)

21:30 – 21:45 GMT

Break (15 minutes)

21:45 – 22:30 GMT

Symposium E: Clinical trials consideration
Moderators: Laura Jacobsen, Daniel Moore

  • Responder signatures: Alice Long
  • Combination therapy: Linda Dimeglio
  • Discussion (15 minutes)

22:35 – 24:05 GMT

Poster Session B (90 minutes; 50 posters)

24:05 GMT

Adjourn

Thursday, November 4, 2021

19:00 – 19:30 GMT

Plenary Lecture: Fueling T cell Inflammation and Immunometabolic Discovery in Type 1 Diabetes, Jeff Rathmell
Moderator: Todd Brusko
Host for the day – Teresa Rodriguez-Calvo

19:30 – 20:50 GMT

Symposium F: Genetics and other omics - present and future.
Moderators: Steve Rich, Decio Eizirik

  • New avenues for exploring the genetics of T1D - Kyle Gaulton
  • Genetic influences in T1D - Lorenzo Pasquali (15 minutes)
  • Integrating omics into biomarkers of T1D - David Leslie
  • Role of genetics in forming the microbiome in T1D – Eric Triplett
  • Discussion (20 minutes)

20:50 – 21:05 GMT

Break (15 minutes)

21:05 – 22:05 GMT

Debate Future Therapies for T1D in 5 years, 10 years, and 20 years?
Moderators: Carmella Evans-Molina, Kevan Herold

  • Mechanical: Chantal Mathieu
  • Cell transplantation: Tom Kay
  • Immunomodulation: Mark Anderson
  • Discussion (30 minutes)

22:05 – 22:20 GMT

Meeting Summary and Looking Forward - Ezio Bonifacio, Marcela Brissova, Roberto Mallone (Representing views on immunology, beta cells, clinical trials, industry)

22:20 – 22:30 GMT

Closing Comments Comments and Awards: Powers, Atkinson, and Mallone (Invitation to next IDS meeting)